18.07.2019

Meduňková šťáva s borůvkami bez kyseliny

Osvěžující borůvkový sirup s nádechem borůvek, limetky a šalvěje.
Autor receptu: FOODMIX
Foto: © Alena Winnerová

Ingredience:

  • 50 ks dlouhých stonků meduňky
  • 3 ks limetky
  • 250 g borůvek
  • 10 ks šalvějových květů
  • 1,5 kg cukru
  • Medu
  • 2,5 l vody

Postup:

  • 1.
    Meduňku omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do hlubokého hrnce. Přidáme limetky na kolečka, borůvky, šalvějové květy, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  • 2.
    Jakmile dosáhne tekutina bod varu, stáhneme z ohně a necháme 24 hodin stát.
  • 3.
    Přecedíme přes plátno (skvělé jsou dětské látkové pleny) a dáme do hrnce. Přidáme cukr, med a zahříváme na cca 85°C, než se cukr a med rozpustí. Směs necháme vychladnout v hrnci, promícháme a plníme do čistých lahví.
  • 4.
    Nechemické sirupy je vhodné zamrazit. Čerstvé pak v lednici vydrží až 6 měsíců (při dodržení správné hygieny).
Mohlo by se Vám Také líbit

Komentáře