28.09.2019

Smažený květák s pečeným bramborem

Klasika, která přijde k chuti...
Autor receptu: FOODMIX
Foto: © Alena Winnerová

:

  • 1 ks květák
  • 1,5 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky strouhanky
  • 3 ks vejce
  • 1 kg malých brambor
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2-4 lžíce másla
  • Olej na smažení
  • Sůl

Suroviny na dip:

  • 1 ks zakysaná smetana
  • 2 ks utřené stroužky česneku
  • 4 ks nakládaných okurek
  • Sůl

Postup:

  • 1.
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 2.
    Papriku rozmícháme v rozehřátém másle. Brambory oloupeme, nakrájíme na poloviny a osolíme. Dáme do pekáčku a promícháme s máslovou směsí. Pečeme 45 minut dozlatova (v polovině pečení promícháme).
  • 3.
    V misce promícháme zakysanou smetanu, česnek, na malé kostičky nakrájené okurky, osolíme a dáme odležet do chladna.
  • 4.
    Květák rozdělíme na růžičky, v osolené vodě uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout.
  • 5.
    Růžičky obalíme v mouce, rozšlehaných osolených vejcích, strouhance a dozlatova osmažíme v rozehřátém oleji.
  • 6.
    Smažený květák podáváme s paprikovými brambory a připraveným dipem.

Komentáře