10.11.2018

Tradiční svatomartinská husa

Proč se na svátek svatého Martina jedí husy? Stará legenda praví, že husy hlasitým kejháním rušily svatého Martina při jeho kázání, a proto skončily za trest na pekáči. Kdo si podle pověry na sv. Martina husu nedá, bude prý pak celý rok hladovět.
Autor receptu: FOODMIX
Foto: © Alena Winnerová

Ingredience:

  • 1 ks husa (cca 4,5 kg)
  • 1 lžíce kmínu
  • 1/2 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 450 g červeného zelí
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 2 ks velké cibule
  • Olej
  • Sůl a pepř

Postup:

  • 1.
    Rozmrazenou husu necháme 35 minut před její kuchyňskou úpravou v pokojové teplotě.
  • 2.
    Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • 3.
    Celou husu (i zevnitř) nasolíme, nakmínujeme a okořeníme muškátovým oříškem.
  • 4.
    Husu zabalíme do alobalu a dáme na 4 hodiny péci do trouby. Čas samozřejmě závisí na velikosti husy. Přibližně lze říci, že na 1 kg husy je zapotřebí 40 minut pečení.
  • 5.
    Po čtyřech hodinách husu vyndáme z trouby a necháme ji 30 minut odpočinout (stále zabalenou v alobalu) v pokojové teplotě.
  • 6.
    Teplotu v troubě zvýšíme na 250 °C, husu vyjmeme z alobalu a i s výpekem dopečeme v odkrytém pekáči dozlatova.
  • 7.
    Ve větší pánvi rozehřejeme olej. Přidáme červené zelí a pět minut restujeme. Přilijeme vodu, vinný ocet, přidáme cukr, osolíme a přivedeme k varu. Na mírném ohni zelí dusíme doměkka 15–20 minut.
  • 8.
    Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej, na kterém cibuli zprudka osmahneme. Pomocí děrované lžíce vyjmeme z pánve, necháme ji vychladnout na papírové utěrce.
  • 9.
    Husu servírujeme přelitou výpekem, posypanou křupavou cibulkou, se zelím a oblíbenými druhy knedlíků.
  • tip
    Pokud si koupíte mraženou husu, trvá její rozmrazení na chladném místě či v lednici přibližně 30 až 35 hodin. Začněte proto s rozmrazováním včas...

Komentáře